Info om hamnen

1. Vi är en idéell förening – alla hjälps åt! Därför har vi Arbetsplikt.
2. Vi har en egen hamn med plats för ca 75 båtar – max båtbredd ca 3,5 meter – max båtlängd ca 12 meter – max båtdjup ca 2 meter
3. Vi har en egen kran – lyfter max 6,3 ton
4. Alla båtar vinterförvaras på vagnar som vi placerar inom hamnområdet med egen traktor – det är båtägaren som svarar för vagn lämplig för båten
5. Vid arbete/hantering av båtar inom hamnområdet gäller våra Ansvarsregler – Vi hanterar inte Din båt – men vi hjälper Dig!

HAMNREGLER för KSS
antagna vid KSS styrelsemöte 2009-03-11 (uppdaterad 090321)
1. Endast medlemmar i KSS kan söka hamnplats eller vinteruppläggningsplats.
2. Ledig hamnplats tilldelas från aktuell kölista enligt (1) i första hand medlem nu aktiv och med flera års aktivt arbete inom kommitté och/eller styrelse i KSS, (2) i andra hand sökande boende i Kungsörs kommun, (3) i tredje hand sökande boende inom KAK, (4) i sista hand övriga sökande.
3. Medlem som tilldelas plats och ej godtar platsen, förlorar sin plats (förutsatt att tilldelad plats passar för sökandens båt).
4. Den som redan har hamnplats behöver inte ansöka om hamnplats annat än vid förändringar i båtinnehavet.
5. Rätt till hamnplats, som ej utnyttjas under huvuddelen av en säsong, anses förverkad såvida ej särskilda skäl skriftligen före nästkommande hamnplatsfördelning enligt punkt 4 inkommit och godkännes av styrelsen.
6. Sökande med handikap i tur att tilldelas hamnplats bör ges förtur till lämplig plats i KSS-bassängen.
7. Förhyrd hamnplats, som ej utnyttjas, bör tillfälligt uthyras till annan. Korttidshyra debiteras och avgiften tillfaller KSS och ej den ordinarie förhyraren. Ordinarie förhyrare är ej berättigade till någon återbäring på erlagd avgift. (Det är lämpligt att under semester o.dyl. uppsätta s. k. tillfällig gästplatsskylt vid båtplatsen.)
8. Innehavare av hamnplats kan av hamnkommittén tilldelas annan plats för att bättre nyttja befintliga platser.
9. Innehavare av hamnplats, som byter till större båt, har förtur till ny plats om den gamla platsen ej räcker till för den nya båten.
10. Vinteruppläggningsplats tilldelas enligt samma turordning som i punkt 2. Båtägare med hamnplats hos KSS erhåller plats före båtägare med annan sommarplats. Båtägare med sommarplats på annan plats än hos KSS erhåller vinterplats endast i mån av utrymme och mot stadgad avgift.
11. Tillfällig 1-årig hamnplats kan erhållas av sökande från kölista, om sökandens båt passar in på plats (avseende djupgående, bredd och längd) som ej kunnats tilldelats andra sökande som står före i kölistan beroende på båtens mått. Den som fått tillfällig 1-årsplats återtar nästkommande år sin tidigare plats i kölistan.

UPPLÄGGNINGSREGLER för KSS
antagna vid KSS styrelsemöte 2003-10-08.
Vinter
Båtägare som ej tilldelas sommarhamnplats hos KSS debiteras gällande Vinterplatshyra (se aktuella avgifter) för nästkommande vinter.
Båtägare som erhållit sommarhamnplats hos KSS efter ordinarie hamnplatstilldelning debiteras vinter-hyra endast i den mån kostnaden för sommarhamnplatsen understiger Vinterplatshyran så att den sammanlagda debiteringen för året motsvarar Vinterplatshyran.
Sommar
Båtägare som ej erhåller sommarhamnplats hos KSS och ej sjösatt före 1/6 debiteras Landplatshyra (se aktuella avgifter). Befrielse från sommar-hyra kan efter skriftlig ansökan beviljas av styrelsen. För båtar som inte sjösätts och som båtägaren lämnar på KSS hamnområde, dubblas avgiften för vart år båten ligger på land.

KRANREGLER förr KSS

antagna vid KSS styrelsemöte 2003-10-08.
1. Kranen är bemannad under ordinarie sjösättnings- och upptagningsdagarna. Vid övriga tillfällen kontaktas någon i hamnkommittén eller behörig kranförare.
2. Endast behöriga kranförare äger rätt att utföra lyft. Lista över behöriga finns i klubbhuset.
3. Endast båtar ägda av medlemmar lyftes.
4. Gällande Ansvars- och försäkrings-krav finns definierade i aktuella Ansvarsregler.
5. Båtlyft betalas per säsong och båt enligt aktuella avgifter. Endast de två första lyften per säsong är avgiftsbelagda.
6. Medlem får vid nödsituationer utföra akut-lyft. Nyckel finns i klubbhuset.
7. Medlemmar äger rätt att själva hantera kranen i samband med mastning/avmastning. Lyftfunktionen är dock spärrad.
8. Barn och obehöriga får EJ vistas inom kranens arbetsområde

ANVÄNDARINSTRUKTION FÖR MASTKRANEN

  • Mastkranen får endast användas av personer som tagit del av användarinstruktionen och känner sig säkra på funktionen.
  • Surra fäststroppen strax över mastens tyngdpunkt, det säkraste lyftet gör man med en bottentung mast.
  • Ingen person får befinna sig under en hängande mast.
  • Mastkranens maxbelastning får inte överskridas.

SÅ MASTAR DU PÅ BÅTEN

Just påmastningen är ett av vårens mest riskabla moment, särskilt när det gäller stora master som kan väga över 100 kilo. Men har man förberett sig noga och arbetar systematiskt utan att stressa är det inga problem för tre personer att masta på en medelstor båt.

Börja med att tvätta masten och gör samtidigt en inspektion för att upptäcka eventuella skador. Syna vantens infästningar noga då det är en känslig del av masten. Smörj upp trissor och likränna med silikonspray och vantskruvar med olja. Lägg sedan masten på rygg, med likrännan uppåt, och montera spridare, vant och stag. När masten är helt iordninggjord är det dags att lägga båten vid mastkranen. På så sätt slipper det bli onödiga kötider där.

Utse en arbetsledare

Man bör vara tre personer vid påmastning. En som hela tiden håller i mastens nederdel, en som sköter mastkranen och en som assisterar genom att koppla på vant och stag.

Surra fäststroppen strax över mastens tyngdpunkt, det säkraste lyftet gör man med en bottentung mast. Kliv ombord med mastens nederdel. Låt en person hela tiden hålla i mastfoten.

För mast som står på däck gäller det att låta masten luta en aning framåt för att undvika att slå i masttoppen i mastkranen. Det gör man genom att börja koppla förstag, sedan toppvant och undervant sist akterstaget.

Smörj vantskruvarnas gängor med vantskruvsolja alternativt fett.
När det gäller genomgående master, när masten står på plats, koppla alla vant innan ni kopplar loss mastkranen.

SÅ MASTAR DU AV BÅTEN

Ta bort segel, bom innan du lägger dig vid mastbryggan för att minimera tiden vid bryggan.

Minst 3 personer; 1 sköter kran, 1 håller masten på plats vid mastfot, 1 montera/demonterar vant

Sätt godkänd lyftstropp enligt anvisningar från riggtillverkaren och spänn lite så riggen inte tippar när man lossar vanten.

Lossa vant och stag. I vilken ordning är mindre viktigt och beror på vilken typ av rigg man har. När man börjat lossa vant så ska man röra sig lugnt och försiktigt på båten så den inte gungar för mycket, då kranen kan skada riggen.

När allt är lossat så surras vant och alla tampar till masten så att inget hänger löst. Vantskruvar som man kan surra upp så att de inte släpar i marken.

Nu är det dags att börja lyfta masten. Under detta moment skall hela tiden en person hålla i masten och man lyfter lugnt och kommunicerar så att allt är under kontroll.

KUNGSÖRS SEGELSÄLLSKAP användarintyg för mastkranen

TRAKTORREGLER för KSS
1. Endast behöriga traktorförare får köra traktorn. Lista över behöriga finns i klubbhuset och på hemsidan.
2. Traktorn får endast användas inom KSS område. Undantag görs enligt avtal med Kungsör räddningstjänst och i samband med tankning och ev. service.
3. Traktorn får endast användas för arbetsuppgifter kopplade till KSS verksamhet.

Hamnplatsfördelning

Västra hamnen 2025 Sommaren 2025 tegeludden Sommaren 2025 kss basäng